Μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων παγκοσμίως, η Anuga, που διεξήχθη στην Κολωνία της Γερμανίας, άνοιξε τις “πύλες” της για να υποδεχθεί εκθέτες και επισκέπτες στο διάστημα μεταξύ 9 και 14 Οκτωβρίου 2021.

Στην έκθεση έλαβαν μέρος πάνω από 4.600 εκθέτες από 98 συνολικά χώρες, με τον αριθμό των επισκεπτών να υπερβαίνει τις 70.000, οι οποίοι προέρχονταν από 169 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 92% των εκθετών προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού, δηλαδή εκτός Γερμανίας.

Όπως τονίζεται και παρακάτω, η έκθεση αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα και έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ζήσουν ξανά την εμπειρία μιας έκθεσης τέτοιου μεγέθους και βεληνεκούς.

Αναλυτικά όσα μας είπαν ορισμένοι από τους εκπροσώπους της Ελλάδας στην έκθεση στον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς (σε αλφαβητική σειρά):

Δήμητρα Αλιέως (Οικονομολόγος, Σύμβουλος)

Επισκεπτόμενη την έκθεση της ANUGA στην Κολωνία, 9-14 Οκτωβρίου 2021, δέχθηκα με ένα αίσθημα ανακούφισης την επιστροφή του εμπορίου στη νέα κανονικότητα.

Πολλοί επισκέπτες, άψογα οργανωμένα περίπτερα από τα διάφορα κράτη, όλα τακτικά και κομψά. Οι εκθέτες χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό , ανάλογα υποτονικοί και οι επισκέπτες, αλλά τελικά δουλειά έγινε. Αποχή των Αμερικανών επισκεπτών, η Ινδία και το Πακιστάν με μικρή οργάνωση αλλά παρόντες, το Μαρόκο απουσίαζε, η Ισπανία με έντονη παρουσία μάλλον επισκιάζοντας την Ιταλία.

Τα ελληνικά περίπτερα πολύ μικρά, προφανώς για οικονομικούς λόγους. Να σημειώσουμε -και να ζηλέψουμε- ότι το Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρείχε νερό και γεύμα σε όλα τα τουρκικά περίπτερα.
Η ηλεκτρονική διακίνηση απαγόρευε την είσοδο όσων δεν είχαν ελεγχθεί αν και οι μάσκες της πρώτης μέρας σταδιακά μειώνονταν καθημερινά καθώς ο φόβος και η προσοχή υποχωρούσαν.
Το ελαιόλαδο δέχτηκε αρκετά παράπονα από  τους Καναδούς, Αυστραλούς και όχι μόνο αγοραστές. Η κατανάλωση άρχισε να τιμωρεί τις υψηλές τιμές ιδίως του ιταλικού ελαιολάδου και ας ελπίσουμε η νέα σοδειά να βρει την χρυσή τομή των παραγωγών, της βιομηχανίας και της κατανάλωσης.

Θανάσης Ζούκας (Amalthia)

Η έκθεση προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Ενώ την πρώτη ημέρα υπήρχε συσσώρευση επισκεπτών, πέρα από κάθε προσδοκία, τη συνέχεια σταδιακά εξασθένισε η επισκεψιμότητα. Το γεγονός ότι έγινε η έκθεση ήταν σίγουρα θετικό, παρά την αρχική αμηχανία τόσο από μεριάς επισκεπτών όσο και εκθετών.
Οι επισκέπτες έμειναν ευχαριστημένοι.
Δυστυχώς ήταν λίγοι εκείνοι που ενώ δεν είχαν προγραμματισμένη συνάντηση επισκέφθηκαν την έκθεση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην αποκομίσει το απαραίτητο feedback νέων πελατών για το νέο προϊόν που προωθούσε.

 

Χρήστος Καραδήμος (Α.Ε.Σ. Στυλίδας)

Γενικώς, υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο κόσμος «διψούσε» για να παραστεί σε εκθέσεις και να δει τα προϊόντα.
Η επισκεψιμότητα ήταν μεγάλη, ωστόσο λόγω των περιορισμών των ατόμων που μπορούσαν να βρίσκονται στην αίθουσα, τα νούμερα δεν ήταν εφάμιλλα αυτών της τελευταίας έκθεσης.
Οι επιτραπέζιες ελιές γενικά προσέλκυσαν αρκετό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει έλλειψη στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η ελληνική παρουσία ήταν σημαντική μεν (σχετικά μεγάλα blocks), ελαφρώς μειωμένη δε σε σχέση με την προηγούμενη φορά.
Οι ανταγωνίστριες χώρες είχαν μεγάλα blocks και προσέλκυσαν κόσμο. Δεν είδα όμως κάτι το εξωπραγματικό ή πρωτότυπο από μέρους τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εκπρόσωποι από άλλες ηπείρους.
Συνολικά, ήταν ένα σημαντικό γεγονός που ο καταναλωτής το είχε ανάγκη.

 

Αντώνης Σφακιανάκης (Κωνσταντόπουλος Olymp)

Η αίσθηση ήταν διαφορετική από άλλες χρονιές. Οι εκθέτες ήταν περί τους 4.600, εμφανώς λιγότεροι από την προηγούμενη φορά. Διπλασιάστηκε το πλάτος των διαδρόμων προς αποφυγή συνωστισμών, γεγονός που αυτόματα μείωσε το χώρο για τους εκθέτες.
Γενικά, η ελληνική παρουσία ήταν αισθητή, όμως ήταν μικρότερη από άλλες χρονιές.
Επίσης, μεγάλο trend είναι τα Vegan προϊόντα. Πέραν αυτού, στον τομέα του ελαιολάδου δεν υπήρξε κάποια πρωτότυπη εμφάνιση.
Η επισκεψιμότητα ήταν μικρότερη και όσοι πήγαν, πήγαν στοχευμένα, καθώς είχαν προγραμματισμένα ραντεβού, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε επίπεδο νέων επαφών δεν υπήρχαν μεγάλες εξελίξεις.
Όμως, η παρουσία απέδωσε καρπούς, καθώς ο στόχος για ενημέρωση των πελατών με τους οποίους είχε προκαθοριστεί συνάντηση υλοποιήθηκε στο μέγιστο βαθμό, ειδικά για το κομμάτι των πράσινων ελιών και τις δυσκολίες συγκομιδής τους τη φετινή χρονιά. Τέλος, λόγω των μέτρων και του μικρότερου όγκου επισκέψεων, δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στη διεξαγωγή της έκθεσης.
Από τις άλλες ηπείρους υπήρχε πολύ ισχνή παρουσία, με την Ασία και την Αυστραλία να μην εκπροσωπούνται σχεδόν από καμία εταιρεία. Από τη Μέση Ανατολή ξεχώρισε η παρουσία του Ισραήλ.
Συνολικά, θεωρώ ότι ήταν σημαντικό που έλαβε μέρος η εταιρεία. Πιστεύω ότι χρειαζόταν προκειμένου να γίνει η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα της διεξαγωγής των εκθέσεων, μετά την εφαρμογή των περιορισμών.

Φώτης Σουσαλής (Terra Creta)

Η έκθεση αυτή ήταν ένα πολύ θετικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, υπήρξε μεγάλη μείωση στους εκθέτες, καθώς ήταν κατά 60% λιγότεροι από το 2019. Σε ό,τι αφορά τις νέες εταιρείες, η μείωση ήταν λιγότερη (30%). Οι επισκέπτες ήταν και εκείνοι σαφώς μειωμένοι με 70.000 να προσέρχονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Οι αγοραστές δείχνουν να ενδιαφέρονται ξανά, για νέα concept, δείγμα του ότι η αγορά ξανακινείται.
Γενικά, η ανταπόκριση από το κοινό ήταν πολύ θετική.  Όσον αφορά την ελληνική παρουσία, παρότι μειωμένη σε σχέση με το 2019, ήταν αξιοσημείωτη, κυρίως όμως οι ανεξάρτητες συμμετοχές είχαν πιο δυναμική παρουσία.
Στον αντίποδα, ο ίδιος σημείωσε ότι απουσίαζαν αρκετά μεγάλα brands από την έκθεση. Επίσης, δεν υπήρξε κάτι πρωτοποριακό από κάποια εταιρεία.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Terra Creta ασχολήθηκε με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ελαιολάδου από το χωράφι στο ράφι, κατηγορία που έδειξε ότι έχει ένα trending, όχι τόσο μεγάλο όσο τα vegan, τα vegetarian και τα bio, αλλά το είδε σε αρκετές εταιρείες να ασχολούνται με το περιβάλλον.

 

 

 

The post Anuga, η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ