Φαίνεται ότι μετά από μια περίοδο δισταγμών ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αγριεύει. Έχουμε, λοιπόν, μια ακόμη νέα ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ ελαιολάδου και, το πιο σημαντικό, ότι προχωρά και σε ανακοίνωση του ονόματος της εταιρείας τυποποίησης. Βλέπουμε δηλαδή μια άλλη πολιτική από εκείνη του ΕΦΕΤ ο οποίος στην περίπτωση τουλάχιστον της καταγγελία μας για τα -υποτιθέμενα- έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, έδειξε τέτοια αβελτηρία και δυσκινησία ώστε τελικά … “ούτε γάτα, ούτε ζημιά” για τις εν λόγω δύο εταιρείες. Να θυμηθούμε ότι επρόκειτο για ιδιωτικές ετικέτες δύο εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής σούπερ μάρκετ.

Πάντως, χωρίς με κανένα τρόπο να θέλω να υπερασπιστώ παρατυπίες, θάθελα να επισημάνω το αντικειμενικό πρόβλημα των επιχειρήσεων τυποποίησης όταν έχουν συμβόλαια και παραγγελίες για ΠΟΠ/ΠΓΕ αλλά πρόκειται για τόσο κακή χρονιά έλλειψης πρώτης ύλης ώστε καταφεύγουν σε “βαφτίσια” με ελαιόλαδα άλλων περιοχών. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδεί το ΥπΑΑ&Τρ μεθοδικά, εξ΄αρχής όλο το πρόβλημα των ΠΟΠ/ΠΓΕ, ελαιολάδων και επιτραπέζιων ελιών, με τις εγγενείς αδυναμίες που έχουν κληρονομήσει;

Είναι διαφορετική η περίπτωση των ελαιολάδων αρμοδιότητας ΕΦΕΤ -άλλος ακατανόητος διχασμός- που ανακαλύπτονται ως μη κανονικά, συχνά λόγω ημερομηνίας λήξης τους.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑ&Τρ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  (Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2021)        

 Και νέα ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ από εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, με δραστηριότητα την τυποποίηση ελαιολάδου, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση κατά το έτος 2020, διακίνησε 39.100 λίτρα ελαιόλαδο,  με την ένδειξη «ΣΗΤΕIΑ ΛΑΣΙΘIΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.», και κατά το έτος 2021 2.416 λίτρα ελαιολάδου, με την ένδειξη «ΒOΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠOΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.», που έφεραν καταχρηστικά, τόσο τις ανωτέρω ενδείξεις, όσο και τις αντίστοιχες  προδιαγραφές καταχώρησης των εν λόγω προϊόντων, κατά παράβαση της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Διαπιστώθηκε επίσης παντελής έλλειψη παραστατικών αγορών πρώτης ύλης, καθώς και απουσία καταγραφών  των παραπάνω ποσοτήτων στα αντίστοιχα αρχεία εισροών-εκροών.

Επιπλέον, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ελλείψεις στην ορθή αναγραφή των επίσημων καταχωρισμένων ενδείξεων στα παραστατικά διακίνησης, καθώς και την επισήμανση των διακινούμενων προϊόντων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

  • την   ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, σε ό,τι αφορά την συσκευασία, με σκοπό την εμπορία, του ελαιολάδου με την ένδειξη «ΣΗΤΕIΑ ΛΑΣΙΘIΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.» και του ελαιόλαδου με την ένδειξη «ΒOΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠOΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.»
  • την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Θα ακολουθήσουν ενέργειες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

 

The post Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αγριεύει, ανάκληση ΠΟΠ ελαιολάδου appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ